Przepis na kiełki rzodkiewki – pasta z kiełków i awodako
Nowy przepis na kiełki rzodkiewki – wypróbuj na śniadanie!
Już wcześniej był publikowany przepis na kiełki rzodkiewki – sałatka wiosenna. Teraz coś do pieczywa albo jako dip.
Składniki:
kiełki rzodkiewki – ja miałam wyhodowane w kiełkownicy biodegradowalnej, około 500ml kiełków
1 awokado miękkie
jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz
olej ryżowy, odrobina soku z cytryny
rzodkiewka
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić, pozbawić pestki, wydrążyć. Jajko pokroić.
Miąższ awokado, pokrojone jajko i większość kiełków zblendować. Dodać łyżeczkę oleju, kilka kropel soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zblendować raz jeszcze.
Gotowe – proste, prawda? Nie każdy przepis na kiełki musi być sałatką z wieloma składnikami!
Przepis na kiełki rzodkiewki – ale jak wyhodować kiełki?
Oczywiście nie każdy ma u siebie kiełkownicę słoikową, znakomitą do produkcji kiełków. Wystarczy przezroczysty plastikowy pojemnik z wentylowaną przykrywką. Taka właśnie jest kiełkownica biodegradowalna – pojemnik z otworem w pokrywce, idealnego kształtu dla krążenia powietrza. Nasiona należy w nim zraszać 2-3 razy dziennie zraszaczem, można też je przepłukać. Do odcedzenia wody należy użyć pokrywki “do gry nogami”, wtedy bokiem można całą wlaną wodę odsączyć. Za 3 do maksymalnie 4 dni kiełki są gotowe, a wyglądają – jak orzekli wszyscy domownicy – jak ze sklepu. Oczywiście rozumiem że miał to być komplement, że takie profesjonalne!
Wkrótce opublikujemy przepis na kiełki rukoli, które nieśmiało kiełkują w miseczkowej szklanej kiełkownicy z sitkiem.